Hva du trenger å vite om vinskap - Kjøpsguide fra Vinlagringskompaniet.no

MENY

BETALING


INSTALLASJON

GAVEKORT


MERKEVARER


KJØP EKSTRA HYLLER

VENTILASJONSGITTER

ØVRIGT

Kjøpeguide

Velkommen til kjøpeguiden vår. Her forsøker vi å gi en enkel forklaring på hva du må tenke på før du kjøper et vinskap eller et vinlagringsskap. Vi gjennomgår de fem gylne reglene for vinlagring, vanlige spørsmål og svar samt ulike typer vinskap og vinlagringsskap som finnes på markedet i dag. Skulle du ha flere spørsmål og tanker etter å ha lest guiden, er det bare å kontakte vår kundeservice! Våre eksperter står gjerne til tjeneste!
5 gylne regler for vinlagring

Når har vinen det best? Hva må jeg tenke på når jeg oppbevarer vinen? Hva skjer hvis det blir for varmt der jeg oppbevarer vinen? Mange spørsmål kan melde seg når du begynner å tenke på vin og oppbevaring av vin. Når du gjelder den beste måten å oppbevare vin på, henviser vi alltid til de 5 gylne reglene for vinlagring:


1. Konstant temperatur

Vin oppbevares best ved en temperatur på 12 grader. Mindre temperaturforskjeller (10-14 grader) er greit, men hemmeligheten bak god vinlagring er konstant temperatur. Merk at det er forskjell på lagringstemperatur og serveringstemperatur. Er du interessert i å lagre vin i flere år, bør du investere i et vinlagringsskap som holder konstant 12 grader. Hvis vinen skal drikkes innen 1 til 1 1/2 år, bør du i stedet velge et vinskap som alltid holder riktig serveringstemperatur!

2. Ingen vibrasjoner

Vibrasjoner kan være skadelige for vinen og bør derfor unngås i størst mulig grad. Trehyller absorberer vibrasjoner bedre enn hyller av metall og er derfor å foretrekke. Sjekk også gjerne om kompressoren er utstyrt med vibrasjonsdemper eller blir betegnet som vibrasjonsfri når du kjøper vinskap eller vinlagringsskap.

3. Ikke lys

Lys påskynder vinens modningsprosess på en negativ måte, og derfor har vinlagringsskap alltid en solid dør eller en glassdør med UV-beskyttelse. Av samme grunn er vinskap som oftest utstyrt med en glassdør med UV-beskyttelse, men dobbeltsjekk gjerne dette når du handler. Hvis du lurer på belysningen i vinskapet eller vinlagringsskapet, trives vinene best i mørke. LED-lys er imidlertid en grei lyskilde å bruke.

4. Ingen lukt

Korken blir ofte dårligere med årene og slipper da lukt inn i flasken. Derfor er det viktig å holde vinskapet/vinlagringsskapet rent og fritt for lukt. Det gjør du enklest ved hjelp av et kullfilter og god sirkulasjon. Kullfilteret må gjerne skiftes én gang i året, så sjekk derfor at stedet der du kjøper vinlagringsskapet, kan skaffe filter til skapet ditt.

5. Passende fuktighet

Vinens bouquet modner gjennom en reduksjonsprosess som må være fri for luft. For å unngå at korken tørker ut og begynner å slippe inn luft er det viktig at vinen holder en fuktighet på mer enn 50 %. En ekte vinkjeller holder alltid en fuktighet på mellom 50 og 75 %, ettersom høyere fuktighet kan skade etiketten på vinflaskene.Ulike typer vinskap og vinlagringsskap

Vinskap

Vinskap finnes i ulike størrelser, farger og beregnet for ulike typer installasjoner. Det finnes så mange alternativer at det nesten kan føles som en jungel å orientere seg i. Enten du er en glad vinelsker eller en seriøs vinsamler, finnes det et vinskap som dekker ditt behov! Men hva er det som skiller et frittstående, et innbyggingsbar og et integrerbar vinskap fra hverandre? Det får du svar på nedenfor. Les også gjerne avsnittet «viktige spørsmål å stille seg før kjøp av et vinskap eller et vinlagringsskap» litt lengre ned.

Frittstående vinskap

Den vanligste og enkleste typen vinskap er frittstående. Et frittstående vinskap egner seg best på en plass der varmen fra den kan sirkulere på riktig måte - altså ikke innbygd. Et frittstående vinskap må alltid ha en avstand på cirka 10 cm rundt hele produktet så den kan ventileres på riktig måte. Frittstående vinskap finnes både med kompressorkjøling og termoelektrisk kjøling.

Innbyggingsbare vinskap

Et innbyggingsbart vinskap installeres ofte under benkeplaten i et kjøkken eller i et høyskap. Vi tilbyr innbyggingsbare vinskap med en bredde fra 15 cm til 60 cm fra flere ulike varemerker. Vi har også et bredt sortiment av vinskap med ulike dørhøyder tilpasset etter de største kjøkkenkjedenes mål. Vi ønsker at vinskapet ditt skal matche resten av kjøkkenet, og det gjør du enklest ved å sørge for at døren på vinskapet har samme høyde som dørene på kjøkkeninnredningen. Er du usikker på hvilket vinskap som passer best på kjøkkenet ditt? Kontakt oss gjerne! I motsetning til et frittstående vinskap kan et innbyggingsbart vinskap installeres uten hensyn til plassen rundt seg. Ventilasjonen på et innbyggingsbart vinskap skjer gjennom en sokkel foran, og derfor er det viktig at denne ikke dekkes til! Er du usikker på hvordan du skal installere det innbyggingsbare vinskapet ditt? Les gjerne vår installasjonsguide om hvordan du bygger inn det innbyggingsbare vinskapet.

Integrerbare vinskap

Et integrerbart vinskap installeres alltid i et høyskap og fungerer på samme måte som innbyggingsovn. Installasjonen av et integrerbart vinskap krever litt mer enn installasjonen av et innbyggingsbart vinskap. Derfor er dette alternativet veldig populært blant kunder som bygger om kjøkkenet i forbindelse med kjøpet av vinskap. Et integrerbart vinskap har ikke ventilasjon foran, men bygges helt inn i kjøkkenet. Imidlertid må det være plass for ventilasjon i høyskapet (både oppe og nede for at ventilasjonen skal skje på riktig måte). Les gjerne vår installasjonsguide om hvordan du bygger inn det integrerbare vinskapet.

Vinlagringsskap

All ære til vinskap, men ønsker du å oppbevare vinen din over lengre tid og ha like forhold som i en vinkjeller - da skal du velge et vinlagringsskap! Et ekte vinlagringsskap tar hensyn til de fem gylne reglene: Konstant temperatur (12 grader), ingen lukt (kullfilter), ingen vibrasjon (vibrasjonsfri kompressor), ikke lys (solid dør), passende fuktighet (lavasteiner, vannbeholder og mulighet for avlesing).

Multifunksjonsskap

Et multifunksjonsskap er beregnet for lagring av viner samtidig som det har både et kaldere og et varmere serveringsområde – alt i ett og samme vinskap! Det betyr at du både kan lagre vin og ha serveringsklare viner. En perfekt og populær løsning, blant annet for restauranter.Viktige spørsmål å stille seg før kjøp av en vinkjøler eller et vinlagringsskap

Det kan virke som et enkelt spørsmål, men det er like fullt viktig å tenke på. Har du planer om å drikke vinen med jevne mellomrom og ikke oppbevare den i flere år - da bør du investere i et vinskap. Ønsker du derimot å lagre vinflasker over lengre tid, bør du investere i et vinlagringsskap. Hvis planen er både å lagre og ha viner klare for serveringstemperatur, anbefaler vi et vinskap og et vinlagringsskap, alternativt et multifunksjonsskap som dekker begge behov.

Hvis du har til hensikt å oppbevare både røde og hvite viner, er to temperatursoner å foretrekke. Hvis du tenker å oppbevare én type vin, holder det lenge med én temperatursone. Med tre temperatursoner kan du holde vinen avkjølt ved tre forskjellige serveringstemperaturer. Det passer bra for deg som ønsker å ha champagne, hvitvin og rødvin klar til servering.

Når du først hat begynt å samle på vin, er det ofte vanskelig å slutte. Derfor kan det være en god idé å planlegge for et større antall flasker enn du hadde tenkt deg i utgangspunktet. Av erfaring anbefaler vi derfor at du tar høyde for og investerer i et vinskap som rommer 20 % flere flasker enn du først hadde tenkt. På den måten blir det lett å utvide interessen over tid uten å måtte investere i et nytt vinskap eller et nytt vinlagringsskap.

Et vinskap må plasseres i et rom med inneklima, det vil si mer enn 15 grader, for å fungere optimalt. Dessuten skal det helst ikke forekomme større temperatursvingninger i rommet. De fleste vinlagringsskap har et vintersikringssystem som gjør det mulig å ha det i kaldere omgivelser (helt ned til 0+ grader). Med en slik type skap kan man føle seg trygg også om det er plassert i garasjen eller kjelleren.

Kapasitetsindikasjonene som er angitt for ulike typer vinlagringsskap/vinskap, er ment som informasjon. De vil hjelpe deg med å gjøre et valg i henhold til ønsker og hvor mye plass du har til rådighet. Kapasitetene bygger på en standardflaske av typen "Bordeaux 75 cl tradition". I virkeligheten vil du sannsynligvis samle flasker i ulike former og størrelser. Av praktiske grunner er det sannsynlig å anta at du vil fylle vinskapet med et antall flasker like under maksimumskapasiteten. Hvis et vinskap for eksempel er fylt med bare Bourgogne-flasker, vil rundt 25-30 % færre flasker få plass enn det opprinnelig beregnede antall Bordeaux-flasker.

Hvis vinskapet skal stå i et rom der du ofte befinner deg, er det naturligvis viktig å tenke på lydnivået. Det måles i desibel og er spesifisert for den respektive modellen. En verdi på rundt 40 dB er normalt for vinskap. Imidlertid er det viktig å huske at kjøleenheter er nødt til å avgi noe lyd, ettersom kompressoren må gå med jevne mellomrom og ikke kan lages hundre prosent lydløs.

Lyd er et subjektivt anliggende - en lyd som oppleves forstyrrende for noen, kan oppfattes som helt normal for andre. Veldig ofte er dessuten nye lyder langt mer merkbare den første tiden. Etter en stund venner man seg til dem. Likevel kan det være fint å vite hvilke lyder som er normale, så man slipper å bekymre seg for at noe er galt. Det er hovedsakelig to typer lyd å merke seg når det gjelder vinlagringsskap. Den ene kommer fra kompressoren som går med jevne mellomrom. Vanligvis en dump, brummende lyd. Den andre kommer fra kjøleelementet og minner om en ubåtlyd. Dette kan variere noe i styrke. For innbyggingsbare vinskap er det også snakk om to typer lyd, men de stammer gjerne fra kompressoren og viften som sørger for at vinskapet kan puste. Viften, som også sørger for et gunstig og luktfritt miljø for vinene, går hyppig.

Et vinskap med kompressorkjøling fungerer omtrent som et kjøleskap og er det mest effektive kjølesystemet. En ulempe med kompressorkjølere er at de avgir en lyd når kompressoren går - velg derfor en vinkjøler med lavt lydnivå! Et termoelektrisk vinskap er som oftest mer stillegående og fungerer litt på samme måte som kjøleteknikken i kjølebokser. Ved termoelektrisk kjøling benyttes et peltier-element som avkjøler en stor flate. Kulden sirkulerer deretter ved hjelp av vifter. En ulempe med termoelektriske vinskap er at de ikke er like effektive som kompressorskap.


Symboler - finn raskt frem til riktig produkt!

Vinlagringskompaniet.no har utviklet symboler som forklarer vinskapenes og vinlagringsskapenes ulike egenskaper. Hensikten er at du som forbruker raskt og enkelt skal finne frem til riktig produkt i det store sortimentet vårt. Hvis du ønsker at et produkt skal ha energiklasse A eller to temperatursoner, skal symbolene kunne veilede deg.

Hver produktside har en symbolforklaring (bilde) som viser alle symboler som et vinskap eller et vinlagringsskap kan ha. Symbolforklaringen (bildet) viser ikke hvilke spesifikke egenskaper som et bestemt produkt har, men disse vises i stedet i produktbeskrivelsen.


Symbol: Energiklasse A Symbol: Energiklasse A+ Symbol: Innebygde vinskap Symbol: Frittstående vinskap Symbol: Integrerbart vinskap Symbol: Produktet er låsbart Symbol: Lavt støynivå Symbol: Produsert i Europa Symbol: Monotemperatur Symbol: Multi-temperatur Symbol: 2 temperatursoner Symbol: Winestorage technology

KUNDESERVICE

Man-Fre 09:00-17:00

KJØPSGUIDE - Vi hjelper deg!