MENY

BETALING


INSTALLASJON

MERKEVARER


KJØP EKSTRA HYLLER

VENTILASJONSGITTER

ØVRIGT

Kjøpsguide


Velkommen til vår kjøpsguide. Her forsøker vi på en enkel måte forklare hva du bør tenke på i forkant av en anskaffelse. Vi kommer til å beskrive fem ulike typer vinkjølere, de fem gylne reglene for lagring, serveringstemperaturer med mere.

5 gylne regler for lagring av vin

5 golden rules

1. Konstant temperatur

For aldring og lagring av vin skal det være en konstant temperatur på 12 grader, da har vinen de beste forutsetningene. Variasjoner mellom 10-14 grader går fint an. Ved servering av viner gjelder helt andre temperaturer, og da kan det være bra å ha flere ulike temperatursoner.

2. Ingen vibrasjoner

Vibrasjoner er skadelige for vinen og derfor ønsker man å minimere disse. Trehyller absorberer vibrasjoner bedre enn metall, og man foretrekker derfor disse. Det aller viktigste er at kompressoren er utstyrt med dempere som gjør den fri for vibrasjoner. For serveringsskap er dette ikke like viktig.

3. Lysfritt

Lys påskynder vinens modningsprosess på feil måte. Derfor har et ekte vinlagringsskap alltid en lystett dør. Vil man for utseendets skyld absolutt bruke en glassdør, så må den være UV-beskyttet. Den ekte vinkjenneren bruker en helt lystett dør. Lys på innsiden av skapet, lik de som f.eks. brukes i kjøleskap, skal helt unngås. LED-belysning derimot, er ok å bruke.

4. Luktfritt

Korken blir ofte dårligere ettersom årene går, og da slippes lukt inn i flasken. Derfor er det viktig at man holder luften i vinkjøleren ren og luktfri. Det gjøres best med et kullfilter, men god luftsirkulasjon kan også være en akseptabel løsning.

5. Passende fuktighet

Vinets bouquet modner i en reduksjonsprosess som må være luftfri. For at korken ikke skal tørke ut og lekke luft inn i flasken, er det viktig at vinen lagres i en luftfuktighet over 50 %. En ekte vinkjeller holder alltid en luftfuktighet på mellom 50-70 %. Høyere fuktighet kan skade etikettene på vinflaskene. Det er i dag veldig få vinkjøler som kan håndtere luftfuktigheten på riktig måte. Det kreves som regel at man satser på et vinlagringsskap for dette.


Serveringstemperatur og lagringstemperatur

Det er veldig vanlig at man blander sammen begrepene serveringstemperatur og lagringstemperatur. Lagringstemperaturen er den temperaturen som gir vinen de beste forutsetningene over lengre tid. Den er den samme for alle viner, nærmere bestemt 12 grader, men variasjoner mellom 10-14 grader går fint an. Serveringstemperatur er den temperaturen der vinet smaker som aller best. Denne varierer meget mellom de ulike vinene, og er ytterst individuell. For å få litt hjelp kan man benytte seg av skjemaet nedenfor:


5 ulike typer vinkjølere

Serveringsskap

Vil man ha en vinkjøler for å kunne servere vinen ved riktig temperatur, så er det et serveringsskap man skal ha. Oppbevaring bør ikke gjøres for lenge i denne typen vinkjølere. Man trenger derfor heller ikke å ta fullt ut hensyn til de 5 gylne reglene. Det viktigste å tenke på her er å holde en konstant temperatur og at vibrasjonen er lav.

Vinlagringsskap

Vinkjølere i all ære, men dersom man virkelig vil ha et ordentlig oppbevaringsskap som tåler langtidsoppbevaring og stort sett fungerer som en vinkjeller, da bør man satse på et vinlagringsskap. Et ekte vinlagringsskap tar full hensyn til de 5 gylne regelene, konstant temperatur (12 grader), luktfritt (kullfilter), vibrasjonsfritt (vibrasjonsfri kompressor), lysfritt (lystett dør), passende fuktighet (lavastener, vanntank, mulighet for avlesing).

Multifunksjonsvinkjøler

For deg som vil ha både oppbevaring og servering, så anbefaler vi et multifunksjonsskap. Disse gir deg muligheten til å flere enn kun en temperatusone. Som regel utnytter de det faktum at det er kaldere lengst nede i kjøleskapet enn oppe i toppen. Multifunksjonsskapene har ofte glassdør med UV-beskyttet glass, noe som gir den konsekvensen at langtidslagringen blir noe dårligere, men allikevel helt ok.

Frittstående vinkjøler

Den frittstående vinkjøleren er den vanligste og enkleste varianten, og den trenger litt plass rundt seg for å kunne fungere. Luften som kommer ut fra vinkjøleren må nemlig kunne ta seg ut i rommet.

Innfellbar vinkjøler

Det er to ulike varianter av de innfellbare vinkjølerne. De som er tilpasset å kunne stå under benkeplaten i kjøkkenet, med luftutblås under sokkelen, og de som kan integreres fullt og helt. Den enkle varianten er den som ganske enkelt monteres under benkeplaten. De er tilpasset for ulike bredder, og man trenger som regel kun å plassere de under benkeplaten, for så å starte kjøleren. Vi anbefaler deg å satse på et anerkjent merke for denne typen kjølere, da det finnes veldig mange tvilsomme varianter, som ganske enkelt ikke holder mål. De helt innfellbare variantene monteres som regel i helt nye kjøkken, og her stilles det krav til at man gir skapet litt rom bak og under. Den helt integrerte varianten gir det absolutt fineste og mest eksklusive inntrykket.


Montering av en innfellbar vinkjøler

Skal du felle inn en vinkjøler, så anbefaler vi en som er konstruert for dette bruksområdet. Sørg for at det står “Innfellbar” eller “Integrerbar” enten i produktnavnet eller produktbeskrivelsen, og velg først og fremst et merke du kan stole på! Så slipper du å få en vinkjøler som går i stykker etter 2 måneders bruk. Feller du inn en vinkjøler med luftutblås under sokkelen, så er det som regel bare å sette den inn under kjøkkenbenken og starte opp skapet.


Hvor mye plass trenger jeg rundt skapet?

For vinskap som kan integreres i kjøkkenet trenger du ingen plass på siden (gjerne litt på baksiden). For de frittstående vinskap anbefales det (for at garantien skal gjelde) fra leverandørens side at du skal ha en luftspalte på 10 cm rundt vinskapet for at sirkulasjonen ikke skal bli overbelastet. Dett er selvsagt en sannhet med modifikasjoner. Hvis du bygge inn en frittstående vinskap, anbefaler vi at det brukes fritt plassert på en side, og andre sider har minst en plass på 10 cm rundt vinskapet.


Hvor viktig er merket?

Det finnes produkter der merket har mindre betydels, men akkurat når det gjelder vinkjølere så er det viktig å satse på anerkjente merker som holder. Mange merker har som regel vinkjølere som et biprodukt, og er dermed ikke like flinke på dette området. Det har lett for å bli at man kjøper et kjøleskap som ser ut som en vinkjøler. Det er nemlig slik at mange av dagens produsenter har kjøleskap som sitt hovedprodukt, og derfor bygger om produktet sitt for å få det til å bli nesten som en vinkjøler. Vi kan varmt anbefale det franske merket Climadiff som kun jobber med vinkjølere og vinlagringsskap. Dett er merket for deg som virkelig vil satse på kvalitet! Les mer om våre merkevarer her


Hvor stor vinkjøler trenger jeg?

Dersom du ønsker å lagre vin kan du fort samle på deg flere flasker enn du tror. Husk at det er et langsiktig prosjekt, og om du skal ha 6 flasker av hver sort blir det fort mange. Vårt tips er at du alltid kjøper i overkant av det du har tenkt deg så lenge du har plass til det.


Hvordan måles kapasiteten for flasker?

Kapasitetsindikatorene som gis for de ulike typene vinlagringsskap / vinkjølere er kun ment som veiledende informasjon. De kommer til å hjelpe deg med å foreta et valg etter dine egne ønskemål og den plassen du har til disposisjon. Kapasitetene er basert på en standard flaske av typen “Bordeaux 75cl tradition”. I virkeligheten kommer du antageligvis til å samle på flasker i ulike former og størrelser. Ut fra praktiske erfaringer så er det mest sannsynlig å anta at du kommer til å fylle vinkjelleren din med et antall flasker som ligger like under maksantallet. F.eks., om en vinkjeller er fyllt med kun Bourogneflasker, så kommer du til å få plass til ca 30 % færre flasker enn den opprinnelige kvantiteten som ble beregnet for Bordeauxflasker. En annen viktig faktor er antallet hyller i vinkjelleren; en ekstra hylle tilsvarer et tap av ett eller to lag flasker. La deg heller ikke bli skremt av at et vinlagringsskap eller multifunksjonsskap har en mye større kapasitet enn det du er på jakt etter. Man må ikke fylle skapet med en gang! Anbefalingen er (etter lang tids erfaring) at man satser på et skap som har omtrent dobbelt så stor kapasitet som det du trenger akkurat nå. Da gir du deg selv muligheten til å øke vininteressen med tiden. Du tar dermed også høyde for det faktum at du antageligvis ikke kommer til å få plass til så mange flasker som det makskapasiteten oppgir.


Hvor stillegående skal vinkjøleren være?

Dersom du skal ha vinkjøleren din i et rom der du ofte oppholder deg, så er det selvsagt viktig å tenke på lydnivået. Dette måles i desibel og oppgis spesifikt for hver enkelt modell. En verdi på omtrent 40 dB er normalt for vinkjølere. Det er samtidig viktig å huske at kjøleenheter trenger å lage litt lyd fordi kompressoren må jobbe med jevne mellomrom, og ikke kan lages helt stillegående.


Hvilke egenskaper skal kjøleren min ha?

Det aller viktigste er selvsagt at kjøleren holder en jevn temperatur, noe som alle våre kjølere gjør. Videre bør kjøleren være luktfri, noe som kan bli oppnådd med luftsirkulasjon, eller i beste fall med et aktivt kullfilter. Det er også ytterst viktig at vinene får ligge vibrasjonsfritt. Ingen seriøs produsent av vinkjølere lager vibrerende vinkjølere, men dersom du vil være på den helt sikre siden bør du ha hyller i tre. Det demper eventuelle små vibrasjoner som skulle kunne dukke opp. Det er selvfølgelig hyggelig med en dør ut, men døren slipper selvfølgelig også inn lys. Det er ulike måter å løse problemet på, og den vanligste er å bruke en dør som er tonet eller UV-behandlet. En helt tett dør er allikevel det aller beste.


Hvor kan jeg sette vinkjøleren min?

Vinkjøleren må stå i et rom med innendørsklimat, dvs varmere enn 15 grader, ellers fungerer det ikke. Det skal helst ikke være kraftige temperatursvingninger. Det finnes vinlagringsskap med vintersystem som gjør det mulig å ha det i et kaldere klimat ( så lavt som 0 + grader). Med et slikt vinlagringsskap kan man føle seg trygg, selv om det står i garasjen eller kjelleren. Har man vinkjøleren i et våtrom (ved siden av vaskemaskin el.l.), kan kjøleren av og til ta opp fuktighet fra den våte luften rundt om. Da blir det vått inne i kjøleren. Dette trenger man ikke bekymre seg for dersom man har et vinterlagringssystem, da disse enhetene fungerer allikevel!


Hvilke lyder er normale for vinlagringsskap og vinkjølere?

Lyd er veldig subjektivt, og for enkelte kan en lyd oppleves som forstyrrende selv om det for en annen er helt normalt. Veldig ofte er også nye lyder mye mer påtagelige i løpet av den første tiden. Man venner seg etter en stund. Det kan allikevel være godt å kjenne til hvilke lyder som er normale, slik at man ikke må bekymre seg for om det er noe feil. I et vinlagringsskap finnes det hovedsakligen to slags lyder som man kan merke seg. Den ene lyden kommer fra kompessoren som starter med jevne mellomrom. Dette er som regel en lav, brummende lyd. Den andre lyden kommer fra kondensatoren, og kan høres ut som en ubåt. Dette kan variere noe i styrke. For innebygde vinkjølere er det også to typer lyder, men da er det for det meste kompressoren og viften som sørger for at vinkjøleren kan puste, som låter. Viften, som også gir vinene en god, luktfri miljø å være i, går ganske ofte i gang. Dette er helt normalt. For frittstående vinkjølere er det som regel bare kompressoren som låter.


Symboler – finn riktig produkt raskt!

Vinlagringskompaniet.no har funnet fram til symboler som forklarer vinkjølerens og vinlagringsskapets ulike egenskaper. Dette for at du som forbruker raskt og enkelt skal velge riktig blant alle våre produkter. Om du er ute etter et produkt som skal ha Energiklasse A eller 2 temperatursoner, skal symbolene kunne guide deg i riktig retning.

På hver produktside finnes en symbolforklaring (bilde) som kartlegger alle symboler som en vinkjøler eller et vinlagringsskap kan ha. Symbolforklaringen (bilder) viser ikke hvilke spesifikke egenskaper et visst produkt har - disse finnes i produktbeskrivelsen.


Symbol: Energiklasse A Symbol: Energiklasse A+ Symbol: Innebygde vinskap Symbol: Frittstående vinskap Symbol: Integrerbart vinskap Symbol: Produktet er låsbart Symbol: Lavt støynivå Symbol: Produsert i Europa Symbol: Monotemperatur Symbol: Multi-temperatur Symbol: 2 temperatursoner Symbol: Winestorage technology

KUNDESERVICE

Man-fre 09:00-17:00

EKSPERTENE PÅ VINLAGRING

KJØPSGUIDE - VI HJELPER DEG!